Jag vill bjuda på en underbart god kaka.
Isas Äppel & Nötkaka
Ugn 175 grader
125 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl gräddfil (men jag använder turkisk youghurt)
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (lr ta 1 1/2 tsk bakp till)
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 äpplen, skalade, urkärnade, skivade
Strössel:
50 g smör, smält
6-7 digestivekex, smulade
1/2 dl farinsocker
1 tsk kanel, malen
1 dl hasselnötter, grovhackade (blir oxå gott med valnötter lr mandel, lr ta mer digestive om du är nötallergiker)
Gör så här:
Smörj & bröa en rund brödform, ca 28cm i diameter.
Vispa smör & socker poröst. Tilsätt ägg och gräddfil. Blanda ner samtliga torra ingredienser i smeten.
Häll hälften av smeten i formen. Fördela äppelskivorna över smeten. Strö över hälften av strösslet. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.
Grädda kakan i ca 1 timme. Täck med folie lr bakplåtspapper mot slutet om strösslet börjar få för mycket färg (vilket måste kollas redan efter typ 35 min).
Låt kakan svalna i formen på galler.
Servera gärna med vispad grädde (med lite vaniljsocker i)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar