Davids Surdeg
Steg 1
1 st äpple
100 g 35 gradigt vatten
200 g rågmjöl
Steg 2
200 g vatten
200 g rågmjöl
1 st äpple
100 g 35 gradigt vatten
200 g rågmjöl
Steg 2
200 g vatten
200 g rågmjöl
Vill du göra en vetesurdeg byter du ut rågmjölet mot vetemjöl. Du kan behöva öka mängden vetemjöl. Det viktiga är att konstistensen blir rätt.
Gör så här
1. Dag 1-3, steg 1Råriv ett äpple och blanda det med 100 gram 35 gradigt vatten och 200 gram rågmjöl.
2. Häll blandningen i en glasburk med lock.
3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats till exempel ovanför kylen.
4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka den morgon och kväll.
5. Dag 4, steg 2
Friska degen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
6. Rör om och låt stå ytterligare en eller några dagar.
7. Dag 5 eller senare
Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.
8. Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar